Attentie:

Door omstandigheden hebben we de locatie van ons concert moeten wijzigen. Het concert is verplaatst naar de Kruiskerk in Burgum.

Meesters van de troost

In “Meesters van de troost” zingen we composities uit vijf eeuwen koormuziek die ons weten te raken en ontroeren. In deze donkere wintermaanden bieden we troost, schoonheid en verwondering met een selectie van de mooiste werken aller tijden, van Gibbons en Byrd, Beethoven en Allegri tot Fauré, Biebl en Lauridsen.

Kom naar ons concert op:

Zondag 4 februari 2024
Plaats: Kruiskerk te Burgum
Tijd: 15.00 uur.
Toegangskaarten: € 17,-
Voorverkoop: € 15,-

Dit concert is uitverkocht. Mocht het u niet gelukt zijn om "Meesters van de Troost" bij te wonen, dan zien wij u graag bij ons volgende concert."

Toelichting

Marie Henri Beyle

Toen de 19e-eeuwse Franse schrijver Stendhal (pseudoniem van Marie-Henri Beyle) in 1817 een bezoek bracht aan Florence, werd hij zo volledig overrompeld door het artistieke karakter en de schoonheid van de stad en haar kunst, dat hij er fysiek onwel van werd en zelfs enkele dagen in een hospitaal moest doorbrengen. Hij schrijft: “Ik raakte in extase door het idee dat ik in Florence was, vlak bij de grote meesters wier praalgraven ik had gezien. Verzonken in de overpeinzing van sublieme schoonheid, bereikte ik het emotionele punt waarop men hemelse gewaarwordingen ervaart.

Het syndroom van Stendhal

Toen ik de "Santa Croce" verliet, had ik hartkloppingen. Het leven vloeide uit me weg. Ik liep, maar was bang dat ik zou vallen. Een tijd waarin nog geen mogelijkheden bestonden om je met reisgidsen en foto’s voor te bereiden op een reisje, is het niet zo vreemd dat iemand overweldigd raakt door de aanblik van zoveel pracht en schoonheid. Tegenwoordig staat dit steeds zeldzamer fenomeen bekend als ‘het syndroom van Stendhal’. In de prachtige film ‘La grande belleza’ uit 2013 wordt het syndroom uitgebeeld door een Japanse toerist die de pracht van Rome aanschouwt en vervolgens flauw valt.

Troost door schoonheid

In ons huidige informatietijdperk is de verwondering soms ver te zoeken. We zijn gewend en verwend geraakt, omdat alle afbeeldingen van de mooiste kunst onder handbereik zijn. Live muziek is één van de weinige kunstvormen die deze heftige confrontatie nog wel teweeg kan brengen. Deze heftige reactie op schoonheid is ook de reden dat muziek in staat is om steeds weer een groot gevoel van troost bij de luisteraar op te roepen. Troost door schoonheid en de daarbij opgewekte ontroering maakt dat deze kunstvorm bij uitstek de eerste keuze is bij de belangrijkste momenten in het leven: feesten, diplomeringen, bruiloften, jubilea en natuurlijk het laatste afscheid.
Basilicum Santa Groce 2

Basiliek Santa Croce

Basilicum Santa Grace

Basiliek Sante Croce interieur